[Terkini] Cara Pos Barang Guna Ninja Van Mudah & Fast

Sebagai salah satu syarikat perkhidmatan penghantaran barang di Malaysia. Ninja Van akan terus memaksimumkan perkhidmatan terbaik untuk pelanggannya.

Malah, perkhidmatan ini telah dilancarkan beberapa tahun yang lalu dan termasuk perkhidmatan penghantaran yang sangat baru. Walaupun begitu, Ninja Van hari ini telah menjadi bualan ramai orang.

Bagaimana tidak, kerana perkhidmatan ini telah sampai ke semua wilayah di Malaysia dan juga ke Asia Tenggara.

Lebih-lebih lagi, Ninja Van telah dipercayai oleh lebih daripada 35,000 pengirim, termasuk platform e-commerce utama di Malaysia. Seperti Shopee, Lazada, Zalora dan sebagainya.

Di samping itu, Ninja Van sendiri menawarkan pelbagai perkhidmatan menarik berdasarkan teknologi, tentu saja. Antaranya ialah penghantaran pakej yang fleksibel, ciri ID Penjejakan, ciri Cash On Delivery dan perkhidmatan lain.

Cara Menghantar Pakej di Ninja Van

Bercakap tentang Ninja Van, pernahkah anda mengetahui cara menghantar pakej di Ninja Van. Malah, sesetengah pelanggan sudah tahu ini.

Tetapi ia tidak menolak kemungkinan, bahawa masih ramai yang tidak tahu bagaimana untuk menghantarnya.

Terdapat dua cara anda boleh melakukan ini, jika anda ingin menghantar pakej anda di Ninja Van. Antaranya adalah melalui perkhidmatan yang disediakan oleh Ninja Van dan melalui Ninja Point.

Tidak ada perbezaan asas antara kedua-dua kaedah, yang bermaksud bahawa peringkat kedua-dua kaedah ini lebih kurang sama.

Untuk dapat menghantar pakej di Ninja Van sangat mudah dilakukan. Tetapi jika anda keliru, anda boleh mengikuti beberapa cara yang saya berikan di bawah.

1. Kirim Lewat Layanan Ninja Van

Kaedah pertama yang boleh anda lakukan dengan menggunakan perkhidmatan yang disediakan oleh Ninja Van sahaja.

Dengan cara ini, anda boleh menghantar pakej dengan mudah dan praktikal. Pada peringkat ini kami akan menggunakan Mobile Apps Ninja Van.

Tetapi sebelum menggunakan perkhidmatan ini, pastikan anda sudah mempunyai akaun Ninja Van.

Sekiranya anda tidak memilikinya, sila daftar terlebih dahulu di pautan berikut: Daftar untuk Akaun Ninja Van. Selepas itu, untuk maklumat lanjut, anda boleh mengikuti langkah-langkah di bawah.

  • Download Aplikasi Ninja Van berikut ini : [Play Store] [App Store].
  • Daftar atau Log Masuk, tekan butang Kurier Pesanan Sekarang » Lengkapkan butiran penghantaran.
  • Anda akan mendapat nombor resit secara automatik.
  • Tunggu pengesahan penghantaran dan kurier Ninja Van.
  • Pemandu Ninja Van akan datang, dan menyerahkan bungkusan (Pastikan anda membungkusnya).
  • Selesai.

Dan jika kaedah di atas masih mengelirukan untuk anda. Sila hubungi Sokongan Pelanggan berikut: +60 111 722 5600 , untuk penjelasan yang lebih terperinci mengenai cara menghantar pakej di Ninja Van.

Atau anda ingin mencuba cara lain, seperti menghantar pakej melalui Ninja Point yang saya terangkan di bawah.

Jom Baca : [Terkini] 4 Cara Semak Tracking Poslaju Mudah & Fast

2. Hantar melalui Ninja Point

Sekiranya anda mahukan pilihan lain, anda boleh menghantar pakej melalui Ninja Point terdekat di kawasan anda.

Saya fikir ia sangat mudah difahami dan praktikal. Di samping itu, anda juga boleh bertanya tentang menghantar Ninja Van semasa di Ninja Point.

Bagi peringkat yang perlu anda ketahui, jika anda menggunakan kaedah ini. Ini untuk mengelakkan halangan yang boleh menyebabkan penghantaran pakej yang perlahan.

Sebagai contoh, alamat tidak lengkap dan sebagainya. Berikut adalah untuk maklumat lanjut mengenai cara menghantar pakej di Ninja Van.

1. Pembungkusan Barangan

Perkara pertama yang anda lakukan semasa menghantar barangan, tentu saja, adalah membungkus barang, betul.

Dalam kes ini, terdapat beberapa peringkat yang perlu dilakukan. Antaranya ialah barangan salutan dengan plastik, diikuti dengan cetakan berita / kadbod. Dan untuk lapisan kedua biasanya menggunakan plastik peledak gelembung.

Tetapi ini hanya pembungkusan yang biasanya dilakukan oleh kebanyakan orang. Sila ambil perhatian, dalam pembungkusan tentu saja ia mesti disesuaikan dengan barangan fizikal.

Dengan tujuan barangan tidak mudah rosak. Terutamanya seperti barangan yang diperbuat daripada kaca, yang mesti dibungkus khas.

2. Menulis Alamat Penghantaran

Pada peringkat ini, anda perlu memberi perhatian kepadanya dengan betul. Memandangkan banyak halangan yang berlaku semasa menghantar, kerana alamatnya tidak lengkap atau tulisan itu tidak jelas.

Untuk itu, tuliskan alamat penghantaran yang dimaksudkan sepenuhnya, jelas dan mudah difahami. Seperti Nama Bandar/Subdistrict, Poskod, Nama Jalan, Nama Penerima, dan sebagainya.

Anda boleh menulisnya di atas kertas putih / kertas pelekat yang disalut dengan solation, kemudian ditampal di atas pembungkus pakej.

Dan jangan lupa untuk menulis alamat penghantar pakej. Sudah tentu, ini perlu dilakukan, sebagai contoh, jika terdapat masalah dalam penghantaran pakej, pakej akan dihantar kembali ke alamat penerima.

3. Kunjungi Ninja Point terdekat

Selepas itu, anda boleh mengunjungi Ninja Point terdekat di kawasan anda. Tetapi sebelum itu, pastikan anda mengetahui Waktu Kerja Pejabat / Outlet Ninja Van. Dengan cara itu, anda boleh mengetahui kapan masa yang sesuai untuk menghantar pakej anda.

Jika anda ingin mengetahui letak Lokasi dari Ninja Point, dapat anda cek di website resmi Ninja Vanberikut ini : Cek Ninja Point.

Caranya cukup mudah dan praktis dilakukan. Anda hanya perlu memasukkan Alamat atau kode pos wilayah anda, dilanjut dengan klik Cari Ninja Point. Maka anda akan ditampilkan Ninja Point terdekat di wilayah anda.

Jom Baca : [Terkini] Cara Pos Barang Guna Pos Laju


Ninja Van Status Tempahan

Dan di samping itu, saya akan memberikan beberapa maklumat mengenai status tempahan di Ninja Van.

Ia mungkin kelihatan remeh, tetapi anda juga perlu mengetahui ini sebagai pelanggan Ninja Van.

Dengan status ini, anda boleh mengetahui keadaan pakej yang anda pesan. Anda boleh mendapatkan status pesanan ini semasa menyemak nombor resit penghantaran.

  • Cancelled – Ini bermaksud bahawa bungkusan anda telah dihantar oleh Ninja Van, tetapi tidak berjaya.
  • Return to Sender – Makna statusnya ialah pakej yang anda pesan telah dicuba dihantar oleh Ninja Van dua kali, tetapi masih gagal. Dengan cara itu, pakej anda akan dikembalikan kepada pengirim.
  • Re-Attempt – Sekiranya pakej anda mempunyai status “Re-Attempt“, ini bermaksud bahawa bungkusan itu akan dicuba dihantar oleh Ninja Van atau diambil kembali ke tempat penerima atau dari tempat pengirim.
  • On Hold – Ini bermakna pakej telah dihantar ke alamat penerima sebanyak 2 kali, tetapi belum diterima oleh penerima.

Jom Baca : Senarai Perkhidmatan Ninja Van Johor Masa Kini

Itu ulasan ringkas daripada saya, mudah-mudahan ia dapat membantu dan berguna.

Sekiranya anda ingin memberikan maklum balas atau pertanyaan yang berkaitan dengan penghantaran barang di Ninja Van. Sila tulis dalam komen di bawah.

Terima kasih dan semoga berjaya !!

Originally posted 2023-01-11 01:00:00.

Leave a Comment

https://mimsyskitchen.com/

server thailand

joker123

sbobet